Nei, øynene blir ikke firkantet av å se for lenge på en skjerm! Derimot kan de bli tørre og irriterte; Nakken kan bli stiv; Man kan få hodepine og kjenne seg svimmel. På Lavista har vi erfart at økt skjermtid gir økt slitasje på øynene. Vi kaller det skjermsyn! Men de fleste av oss er omgitt av skjermer døgnet rundt! Er det mulig å forebygge slike plager?
Skjermens tidsalder
Vi lever i en tid der vi våre knapt kan snu oss uten at øynene blir truffet av det blåbleke lyset fra en eller annen skjerm. I venterom, på offentlig transport og kontorer, i samfunnshus, treningssenter og fotballbaner. Telefoner, skjermbrett, tver og pcer møter oss hjemme, på jobb, hos bestemor. Til og med på skolene taes skjermbrett og pcer i bruk fra første klasse, og læreren bruker gjerne en digital tavle til mye av undervisningen.
Skjermene er overalt og forteller oss det meste: hvem, hva, hvor og når. Skjermene oppdaterer oss, underviser og underholder! Voksen som barn blir lett sugd inn i det digitale universet. Vi kan sitte klistret til skjermen i timesvis uten å merke at tiden går. Den digitale skjermens tidsalder er på høyden. Det er et hjelpemiddel som har gjort hverdagen til både barn og voksne enklere. Men…
Er du skjermsynt?
…Tørre øyne, svimmelhet, stiv nakke, hodepine, trøtthet. Symptomene er de samme, både hos voksne og barn. Her på Lavista har vi de siste årene merket økt pågang av klienter som klager over det vi har valgt å kalle skjermsynthet. Dette er plager som kan relateres til høy skjermbruk.
Så hva kommer skjermsynthet av? Vel, det er rett og slett at musklene i og rundt øynene ikke har fått nok hvile. Når du ser noe på nært hold, som du gjør når du bruker pc eller mobiltelefon, bruker du rundt 20 øyemuskler! For å se klart må du i tillegg holde hodet helt stille, hvorpå musklene i nakke, skulder og rygg er i konstant, statisk arbeid over lang tid. Dette medfører naturligvis at musklene blir slitne og stive, og når de ikke får den nødvendige hvilen for å restituere seg vil man oppleve symptomer som stiv nakke, hodepine, svimmelhet og vanskeligheter med å fokusere. I tillegg blunker vi opp til fire ganger sjeldnere når vi ser på skjerm, noe som fører til at øynene ikke får tilført den fuktighet de trenger. Resultatet er at øynene blir tørre og irriterte.
Hvordan skjerme øynene
Særlig for barn kan skjermsynthet medføre plager dersom man ikke innfører gode rutiner rundt skjermbruk. Men hva er god skjermbruk? Vel, det meste dreier seg om sunn fornuft og å bevisstgjøre seg selv viktigheten av å ta pauser fra skjermen. Det er også smart å gjøre følgende:
For å unngå tørre øyne, burde man ta øynene bort fra skjermen hvert 20. minutt. Sett på en alarm som minner om dette!
- Ikke sitt med hodet helt opp i skjermen, men ha avstand på 50-70 cm.
- Bruk stor skrift, da anstrenger øynene seg mindre på å fokusere.
- La timen før leggetid være skjermfri.
- Ta i bruk lysreguleringsredskapene som ofte følger med skjermbrettet og telefonene.
- Gå ut! Øynene har behov for naturlig lys, og særlig i vinterhalvåret burde vi være ekstra bevisste på å ikke la det naturlige dagslyset gå til spille mens vi sitter med ansiktet i en skjerm.
Synstest og skjermbriller
Det er mye man kan gjøre selv for å skjerme øynene fra skjermen. Men dersom du eller barna er avhengige av skjerm på jobb eller i skole, kan det likevel være vanskelig å regulere bruken. I Asia har en studie vist at høy skjermbruk kan også føre til utvikling av nærsynthet hos barn, særlig fordi det begrenser tiden barna bruker ute i dagslys. Derfor anbefaler vi å ta en sjekk av øynene, for å utelukke nærsynthet, langsynthet og skjeve hornhinner hos både deg og barna. En sjekk kan også gi en indikasjon på om det kan være nødvendig å skaffe seg et par skjermbriller (databriller). Skjermbriller er spesielt tilpasset dine øyne og beregnet for bruk foran skjerm. Ta kontakt med oss i dag for en samtale om hva som kan være den beste løsningen for deg og barna.